top of page
Writer's pictureΞΕΝΟΦΩΝ

Newsletter #19 Μάιος-Ιούνιος 2024

֍


Νέο μάθημα οικονομίας στην Α΄ Λυκείου από το 2025


Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός νέου μαθήματος οικονομικών στην Α' Λυκείου, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του οικονομικού αναλφαβητισμού. Μιλώντας στο 5ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε την ανάγκη οι νέοι/ες να αποκτήσουν βασικές οικονομικές γνώσεις και δεξιότητες.


Ειδικότερα, ο  Υπουργός Παιδείας, ανέφερε τα παρακάτω «Πάγιο αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος είναι να αυξηθούν οι ώρες των οικονομικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα γίνει αυτό από τον Σεπτέμβριο του 2025. Πρόκειται για ένα δίωρο μάθημα το οποίο θα αφορά τις βασικές οικονομικές έννοιες και θα διδάσκεται στην Α’ Λυκείου».


Επιπρόσθετα, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου για την ενίσχυση του οικονομικού αλφαβητισμού των μαθητών/τριών. Ακόμη, σημείωσε ότι θα εμπλουτίσει τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων με στοχευμένο περιεχόμενο, ώστε οι μαθητές να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τις μελλοντικές προκλήσεις.


֍


Τελικός Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας


Η Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα είναι ένας θεσμός ο οποίος αναδεικνύει το ταλέντο των μαθητών/τριών και τονίζει τη σημασία της οικονομικής εκπαίδευσης, προσελκύοντας πάνω από 10.000 μαθητές/τριες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.


Το Σάββατο 15 Ιουνίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο τελικός της Ολυμπιάδας όπου ανακοινώθηκαν οι δέκα πρώτοι νικητές/τριες. Ο Άγγελος-Διονύσιος Δεμπόνος, μαθητής της Γ' Λυκείου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, κατέκτησε την πρώτη θέση, επιδεικνύοντας επιμονή και στόχο καθώς πέρυσι είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέλαβαν οι Χρήστος Λούκας και Γιάννης Ναβροζίδης από δημόσια σχολεία, αποδεικνύοντας την αξία της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι υπόλοιποι νικητές/τριες ήταν οι Αναστάσιος Βασιλειάδης, Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Χριστόφορος Αηδονάς, Jacqueline Molho, Σταύρος Ζωγράφος, Παρασκευή Συγγούνα και Παναγιώτης Μπουλούτας. Οι τρεις πρώτοι νικητές έλαβαν χρηματικά έπαθλα, με τον πρώτο να λαμβάνει 3.000 ευρώ.


Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα του τελικού γύρου μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.oikonomikiolympiada.gr/results2024


֍

Ολοκλήρωση 5ου Μαθητικού Διαγωνισμού στα Οικονομικά «ΕΡΜΗΣ»


Το Σάββατο 27 Απριλίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Β' και τελική φάση του διαγωνισμού στα Οικονομικά "Ερμής", ο οποίος διοργανώθηκε και φέτος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο Διαγωνισμός «ΕΡΜΗΣ» για μαθητές Γ’ Λυκείου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ξεκίνησε το 2020 με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και προσελκύει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα.

Ο Διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί και τυπικά τον Σεπτέμβριο 2024, με την Εκδήλωση – Βράβευσης των διακριθέντων της Β΄ Φάσης του 5ου Μαθητικού Διαγωνισμού στο κεντρικό κτήριο του ΟΠΑ. Όλες/όλοι οι συμμετέχοντες στη Β’ και τελική Φάση θα λάβουν τιμητικούς επαίνους ενώ οι παραπάνω 6 βραβευθέντες θα λάβουν και ειδικά χρηματικά Βραβεία.

Τα ονόματα των 6 πρώτων βραβευθέντων μαθητών/μαθητριών που έχουν ήδη αναρτηθεί και στον ιστότοπο του Διαγωνισμού «ΕΡΜΗΣ» https://diagonismos.ermis.aueb.gr/ είναι:


֍

Συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων


Την Τετάρτη 3 Ιουλίου, η Πρόεδρος κα Τακάογλου, ο Αντιπρόεδρος κ. Νότης, και μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών συναντήθηκαν με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνο Κόλλια. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου για την οικονομική εκπαίδευση, με ιδιαίτερη έμφαση στο νέο μάθημα Οικονομικών της Α’ Λυκείου, συμπεριλαμβανομένων του βιβλίου και του Προγράμματος Σπουδών. Η συνάντηση ανέδειξε την ικανοποίηση της ΕΟΕΔΕ για την αναγνώριση της ανάγκης ενίσχυσης της οικονομικής παιδείας από την Ελληνική Πολιτεία.


֍

Σχολιασμός θεμάτων Πανελλαδικών εξετάσεων 2024


Η επιλογή των θεμάτων κάθε χρόνο συνδέεται με την ανάγκη να προστατεύεται, αναδεικνύεται και ενισχύεται το κύρος και το γόητρο της Οικονομικής Επιστήμης. Συνδέεται, αναπόφευκτα, με τη φιλοσοφία, τη γνώση, την εμπειρία και την ικανότητα των εισηγητών των θεμάτων κάθε χρόνο. Η ευθύνη όλων των εμπλεκομένων μεγαλώνει από το γεγονός ότι κάθε χρόνο πληθαίνουν οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν τα γνωστικά αντικείμενα των Οικονομικών, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Πληροφορικής.  


Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνεται διάλογος γύρω από τα θέματα του μαθήματος ΑΟΘ κάθε χρόνο, με μοναδικό σκοπό να επισημαίνονται κάποιες αστοχίες, εάν και όταν αυτές υπάρχουν, ταυτόχρονα να προφυλάσσονται οι εισηγητές στα επόμενα χρόνια και τέλος να βελτιώνεται η συνολική εικόνα του μαθήματος.


Το πρώτο σχόλιο αφορά το ερώτημα Α.2 που ήταν πολλαπλής επιλογής με βαρύτητα 5 μόρια. Η ερώτηση έτσι όπως αποσπασματικά απομονώθηκε είναι άστοχη και επιστημονικά εσφαλμένη.

"Στη φάση της καθόδου, στη διάρκεια ενός οικονομικού κύκλου, μπορεί να παραμείνει στάσιμο το επίπεδο των επενδύσεων". 

Πράγματι, το σχολικό βιβλίο αναφέρει ότι στη φάση της καθόδου παρατηρείται στασιμότητα ή έλλειψη επενδύσεων. Ο τρόπος που τέθηκε το συγκεκριμένο υποερώτημα μπορεί να θεωρηθεί ως μια καθαρή παγίδα απέναντι στους υποψηφίους, καθώς δεν εδραιώνεται τόσο θεωρητικά, όσο και εμπειρικά. 

Η ερώτηση επιβραβεύει όσους αποστηθίζουν και όχι όσους εμβαθύνουν στα οικονομικά και ταυτόχρονα δημιουργεί άγχος σε καθηγητές και μαθητές για αντίστοιχα μελλοντικά θέματα.


Το δεύτερο σχόλιο αφορά την ομάδα Γ. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τους λεγόμενους ενδιάμεσους συνδυασμούς, στηριζόμενοι στην έννοια του σταθερού οριακού προϊόντος (ή σταθερού οριακού κόστους). Η χρησιμοποίησή τους δε στηρίζεται σε κάποιο σημαντικό επιστημονικό υπόβαθρο, δεν προσθέτει κάποια υπεραξία στη σχετική γνώση, και είναι μια τυποποιημένη, μηχανιστική διαδικασία.


Ειλικρινά, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι θέση έχει το υποερώτημα Γ5 σε θέμα πανελλαδικών εξετάσεων. Ποια οικονομική σημασία έχει για την επιχείρηση το ποσοστό κατανομής του μεταβλητού κόστους σε δαπάνες για πρώτες ύλες και σε δαπάνες για εργασία;


Το 3ο σχόλιο αφορά την ομάδα Δ, όπου και καταβλήθηκε μια προσπάθεια από τους εισηγητές να κατασκευαστεί ένα πρόβλημα με πολλές συνδυαστικές ερωτήσεις και μάλιστα από τέσσερα κεφάλαια. Συγκεκριμένα, η άσκηση κάλυπτε τα κεφάλαια 1, 3, 7 και 9. Ιστορικά δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας άσκησης στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μπορεί να θεωρηθεί και ως πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν. Φαινομενικά, η άσκηση μοιάζει να είναι μια μεγαλοφυής σύλληψη, αλλά μετά από ενδελεχή εξέταση όλων των υποερωτημάτων, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα, αντικρουόμενες υποθέσεις, και σφάλματα απλής λογικής.

Αναλυτικά:

Δ.1. Ο υπολογισμός του ποσοστού ανεργίας (Κεφάλαιο 9) δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Η οικονομία ξεκινά με ανεργία ύψους 4%. Μια πρώτη δυσχέρεια είναι ότι δεν διευκρινίζεται σε ποια χρονική στιγμή ισχύουν τα ποσοτικά δεδομένα του υποερωτήματος. Υποθέτουμε ότι τα δεδομένα είναι απολογιστικά και αναφέρονται στην κατάσταση που υπάρχει στο τέλος του 2021. Η άσκηση το υπονοεί, αφού μιλάει «για το έτος 2021», αλλά δεν το διευκρινίζει. Θα δούμε, στη συνέχεια, ότι προκύπτει κάποιο πρόβλημα.

Δ.2. Το δεύτερο υποερώτημα ξεκινά με την εξής πρόταση: «Το κράτος λαμβάνει μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας με αποτέλεσμα την εξάλειψή της». Εάν η ανεργία το 2021 ήταν 4% στο τέλος του χρόνου, πότε πρόλαβε το κράτος και την εξάλειψε, έτσι ώστε η οικονομία να παράγει στο ίδιο έτος, το 2021, τον μέγιστο συνδυασμό Κ;  


Κανένα κράτος στον κόσμο δεν μπόρεσε  και δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως την ανεργία. Πάντα θα υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό ανεργίας – αυτό που κατά τον Milton Friedman αποκαλείται φυσικό ποσοστό ανεργίας, γύρω στο 3-5% - το οποίο υπάρχει σε όλες τις οικονομίες κάτω από όλες τις οικονομικές συνθήκες. Είναι λάθος να διδάσκουμε στους μαθητές ότι πάνω στην ΚΠΔ το ποσοστό ανεργίας είναι μηδενικό και ότι είναι εφικτή η εξάλειψη της ανεργίας από το κράτος, έστω και ως υπόθεση εργασίας. Αν ίσχυε αυτό, θα είχαμε λύσει προ πολλού το πρόβλημα της ανεργίας! Και θα δοξάζαμε αυτή τη μεγαλειώδη ικανότητα του κράτους!


֍

Η εκδοτική ομάδα του περιοδικού Ξενοφών, σας εύχεται καλό καλοκαίρι!




189 views0 comments

Comments


bottom of page