֍
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα: Ευκαιρία για τους Μαθητές να Ξεχωρίσουν
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (ΕΤΟ), ανακοινώνει τη διοργάνωση του 8ου Εθνικού Διαγωνισμού Γνώσεων για το Χρήμα (European Money Quiz - EMQ) για τη σχολική χρονιά 2024-2025. Ο διαγωνισμός στοχεύει στην προώθηση του χρηματοπιστωτικού εγγραμματισμού στους μαθητές και μαθήτριες της Γ' Γυμνασίου και Α' Λυκείου, ηλικίας 13-15 ετών.
Λεπτομέρειες για τον Διαγωνισμό
Ο φετινός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2025, στις 10:00 π.μ. Οι μαθητές/τριες θα διαγωνιστούν σε ομάδες, εκπροσωπώντας τις τάξεις τους, με στόχο να κατακτήσουν την πρώτη θέση και να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 22 και 23 Μαΐου 2025.
Η νικήτρια τάξη θα έχει την ευκαιρία να αποστείλει δύο μαθητές για να διαγωνιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με όλα τα έξοδα της αποστολής να καλύπτονται από την ΕΕΤ. Την ελληνική αποστολή θα συνοδεύει εκπρόσωπος της Ένωσης, εξασφαλίζοντας την άρτια οργάνωση και υποστήριξη των συμμετεχόντων.
Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2025. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέσω email στη διεύθυνση sziakou@hba.gr από τις σχολικές μονάδες. Κάθε τάξη μπορεί να χωριστεί σε υποομάδες, επιτρέποντας τη συμμετοχή περισσότερων μαθητών.
Με την επιβεβαίωση συμμετοχής, οι σχολικές μονάδες θα λάβουν πλήρη ενημέρωση για τη σύνθεση των ομάδων, καθώς και οδηγίες για την προετοιμασία.
Πλούσιο Υποστηρικτικό Υλικό
Στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ (www.hba.gr/info/emq) διατίθεται πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, όπως:
Ενημερωτική αφίσα του European Money Quiz
Οδηγός για τους καθηγητές/τριες
Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής
Απαιτήσεις τεχνολογικού εξοπλισμού
Ψηφιακό βιβλίο "Πρώτα Χρηματοοικονομικά Βήματα"
Παιχνίδια εξάσκησης και βίντεο προηγούμενων διαγωνισμών
Νομικό πλαίσιο
Η διοργάνωση του διαγωνισμού εγκρίνεται βάσει του άρθρου 73 του Νόμου 5128/30.07.2024 (Α' 118). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η έγκριση πραγματοποιείται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο κάθε σχολικής μονάδας, με κοινοποίηση στον Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
Γιατί να συμμετάσχετε;
Ο διαγωνισμός EMQ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να αναπτύξουν τις χρηματοοικονομικές τους γνώσεις, να διακριθούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και να εμπνευστούν από την εμπειρία της συμμετοχής σε μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία.
Η ΕΕΤ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του χρηματοπιστωτικού εγγραμματισμού, συνεχίζει να στηρίζει δράσεις που ενδυναμώνουν τη νέα γενιά, παρέχοντας εργαλεία και γνώσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων του μέλλοντος.
Επικοινωνία
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΕΤ ή επικοινωνήστε μέσω email στη διεύθυνση sziakou@hba.gr.
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε και να ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να διεκδικήσουν μια θέση στο ευρωπαϊκό προσκήνιο!
֍
3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Οικονομικός Διαγωνισμός: Η Δύναμη της Διαφήμισης και της Οικονομικής Εκπαίδευσης
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) ανακοινώνει την προκήρυξη του 3ου Πανελλήνιου Μαθητικού Οικονομικού Διαγωνισμού, που απευθύνεται σε μαθητές της Α’ Γυμνασίου. Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο μάθημα "Οικιακή Οικονομία" και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών στην οικονομική επιστήμη και την κριτική σκέψη. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι: "Ο ρόλος της διαφήμισης στη διαμόρφωση της καταναλωτικής συμπεριφοράς στη σύγχρονη οικονομία".
Δομή και διαδικασία
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά την Τρίτη, 11 Μαρτίου 2025, από τις 11:00 έως τις 12:00, μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του ΕΑΠ (https://edulearn.eap.gr). Οι μαθητές θα απαντήσουν σε 15 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και μία ερώτηση κριτικής σκέψης, η οποία απαιτεί την ανάπτυξη ενός κειμένου 200 λέξεων. Ο συνδυασμός αυτών των μορφών αξιολόγησης διασφαλίζει την εξέταση τόσο της γνώσης όσο και της δημιουργικής σκέψης.
Η ύλη περιλαμβάνει:
Βασικές έννοιες οικογενειακού χρηματοοικονομικού προϋπολογισμού.
Επιλογές και διλήμματα του καταναλωτή.
Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει με άριστα τις 20 μονάδες: 15 μονάδες για τις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και 5 μονάδες για την ερώτηση κριτικής σκέψης.
Προετοιμασία και υποβολή συμμετοχών
Η υποβολή ενδιαφέροντος και δηλώσεων συμμετοχής είναι ανοιχτή έως τις 31 Ιανουαρίου 2025. Οι δηλώσεις γίνονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΑΠ, ενώ απαιτείται γονική συναίνεση για τη συμμετοχή. Το ΕΑΠ προσφέρει πλήρες υποστηρικτικό υλικό για την προετοιμασία των μαθητών, όπως σχέδιο μαθήματος, διαφάνειες και ενδεικτικές ερωτήσεις, το οποίο είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα edulearn.eap.gr.
Οργάνωση και Επιτροπές
Ο διαγωνισμός υλοποιείται υπό την εποπτεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ και με τη συμβολή των εξής επιτροπών:
Επιστημονική Επιτροπή: Συντονίζει και διασφαλίζει την ποιότητα του διαγωνισμού.
Οργανωτική Επιτροπή: Υπεύθυνη για την προετοιμασία και υλοποίηση.
Επιτροπή Αξιολόγησης: Αξιολογεί τα έργα και ανακοινώνει τα αποτελέσματα.
Βραβεία και αναγνώριση
Οι διακριθέντες μαθητές/τριες και οι υπεύθυνοι/ες καθηγητές/τριες θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών τον Μάιο του 2025. Θα απονεμηθούν βραβεία διάκρισης και αναμνηστικά διπλώματα, ενώ τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στον ιστότοπο του ΕΑΠ.
Γιατί να συμμετάσχετε;
Ο διαγωνισμός αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες οικονομικής σκέψης, να καλλιεργήσουν την κριτική τους ικανότητα και να εξοικειωθούν με τις επιπτώσεις της διαφήμισης στην καταναλωτική συμπεριφορά. Παράλληλα, η εμπειρία αυτή ενισχύει την εμπλοκή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της βιωματικής μάθησης.
Επικοινωνία
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιστημονική υπεύθυνη του διαγωνισμού, Δρ. Βασιλική Μπρίνια, μέσω email στο diagonismospde@gmail.com.
Σας προσκαλούμε να στηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία και να ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να συμμετάσχουν σε αυτή την καινοτόμο εκπαιδευτική δράση!
֍
Η Δημόσια Εκπαίδευση και η Επένδυση στη Μάθηση: Μονοπάτια για ένα Βιώσιμο Μέλλον
Στο πλαίσιο του διαλόγου για την εκπαίδευση, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού μας, κ. Άρης Νότης, αναδεικνύει δύο σημαντικές διαστάσεις που μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της χώρας μας: τη δημόσια εκπαίδευση και την επένδυση στην παιδεία.
Δημόσια Εκπαίδευση: Αντίδοτο στο Brain Drain
Στο άρθρο του "Δημόσια ΙΒ: Λύση απέναντι στο Brain Drain και τη στείρα αποστήθιση των Πανελλαδικών" (διαβάστε περισσότερα), ο Νότης επισημαίνει τη δυνατότητα της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης. Υποστηρίζει ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος τύπου Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) μπορεί να δώσει ώθηση στη δημιουργική σκέψη, προετοιμάζοντας καλύτερα τους μαθητές για τις προκλήσεις της σύγχρονης παγκόσμιας αγοράς.
Επένδυση στην Εκπαίδευση: Κλειδί για την Έξοδο από την Παγίδα της Φτώχειας
Παράλληλα, στο άρθρο "Η επένδυση στην εκπαίδευση ως μοναδικός τρόπος διαφυγής από την παγίδα φτώχειας" (διαβάστε περισσότερα), αναδεικνύει την επένδυση στην παιδεία ως τον ακρογωνιαίο λίθο για τη μείωση των ανισοτήτων. Ο Νότης υποστηρίζει ότι οι κατάλληλες εκπαιδευτικές πολιτικές μπορούν να αναστρέψουν την παγίδα φτώχειας, παρέχοντας στους πολίτες τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν.
Αυτά τα δύο άρθρα του Άρη Νότη προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αλλαγής, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Διαβάστε περισσότερα στους συνδέσμους που παρατίθενται παραπάνω για μια βαθύτερη κατανόηση των απόψεών του.
֍
Παρουσίαση του βιβλίου: «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
Στις 18 Δεκεμβρίου 2024, στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους». Το βιβλίο αποτελεί ένα πρωτότυπο λεξικό χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού που στοχεύει στη διαμόρφωση οικονομικά εγγράμματων νέων, απευθυνόμενο κυρίως σε μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου.
Ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εφήβους
Το βιβλίο, που συνέγραψε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαος Δ. Φίλιππας και εικονογράφησε η Αλεξία Λουγιάκη, περιλαμβάνει 127 βασικά λήμματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων: από τη Χρηματοοικονομική και την Οικονομική Ιστορία μέχρι την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Κυβερνοασφάλεια. Ιδιαίτερη προσθήκη αποτελούν οι έξι ιστορίες σε μορφή κόμικ που διευκολύνουν την κατανόηση των οικονομικών εννοιών, καθιστώντας το βιβλίο προσιτό και ευχάριστο για το νεανικό κοινό.
Ομιλίες και συμμετοχή μαθητών/τριών
Κατά την παρουσίαση, ο Διοικητής της Τράπεζας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε τη σημασία του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού ως θεμελίου για την ευημερία τόσο των ατόμων όσο και της κοινωνίας. Επεσήμανε ότι η εκπαίδευση στη σωστή διαχείριση χρημάτων από νεαρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις, ενισχύοντας την οικονομική σταθερότητα και ανθεκτικότητα της κοινωνίας.
Οι μαθητές/τριες των Εκπαιδευτηρίων «Αυγουλέα-Λιναρδάτου» που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους συντελεστές του βιβλίου, υποβάλλοντας ερωτήσεις που ανέδειξαν την ανάγκη σωστής ενημέρωσης των νέων σε οικονομικά ζητήματα.
Στρατηγική για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Η παρουσίαση του βιβλίου αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Τράπεζας της Ελλάδος για την προώθηση του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού. Μέσω δράσεων όπως η έκδοση βιβλίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων, η Τράπεζα συμβάλλει ουσιαστικά στην καλλιέργεια οικονομικής γνώσης. Οι εκδόσεις «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους» και «Αλφαβητάρι της οικονομίας για παιδιά μέχρι 12 ετών» αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τη διαμόρφωση μιας πιο εγγράμματης οικονομικά γενιάς, με τα έσοδα των πωλήσεων να διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Διαθεσιμότητα
Το βιβλίο διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος, προσφέροντας μια εξαιρετική ευκαιρία στους/τις μαθητές/τριες να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της οικονομίας μέσα από ένα προσιτό και διαδραστικό εγχειρίδιο.
֍
Ευχές
Comments